Edunvalvontavaltuutus on keino varautua etukäteen toimintakyvyttömyyteen, joka johtuu esimerkiksi sairaudesta tai onnettomuudesta. Niin sanotusti pahaan päivään varautuminen on paikallaan tehdä ”hyvänä päivänä” eli mahdollisimman hyvissä ajoin. Valtakirja tulee voimaan sitten myöhemmin kun valtuutettu pyytää sen vahvistamista Digi- ja väestötietovirastolta.
Edunvalvontavaltuutus on siis valtuutus, jonka valtuuttaja on määrännyt tulemaan voimaan siinä tapauksessa, että hän tulee sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi kykenemättömäksi huolehtimaan asioistaan.
Edunvalvontavaltakirjalla henkilö määrittelee ne asiat, joita valtuutus koskee sekä päättää henkilöstä, jolle valtuutuksen antaa. Valtakirja on joustava tapa järjestää asioiden hoito. Tärkeää on huomata, että edunvalvontavaltuutus ei suoraan poista henkilön omaa oikeustoimikelpoisuutta eli hän voi valtakirjan vahvistamisen jälkeen myös itse hoitaa niitä asioita, joihin hän kykenee.
Jotta valtakirja on pätevä ja juuri tilanteeseesi sopiva, kannattaa se antaa asiantuntijan tehtäväksi. Jos valtakirjaa ei ole tehty lain mukaan määrämuodossa, on valtakirja pätemätön.